Clio

Izdavačko preduzeće CLIO i Organizacioni odbor EIP 2023.

pozivaju vas na

 PRODAJNU IZLOŽBU KNJIGA
od 31. marta  do 2. aprila

Hol Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Posle tri godine pauze opet ćemo se družiti uživo!

Tokom skupa Empirijska istraživanja u psihologiji 2023. u holu Filozofskog fakulteta izložićemo izdanja iz oblasti psihologije i srodnih disciplina. Knjige će moći da se kupe po cenama nižim od 30% do 50%.

U prilogu vam šaljemo spisak naslova sa cenama i popustima.

Dobro došli!

 *

 

Cenovnik prodajne izložbe

 

izdvajamo

Džonatan Hajt

PSIHOLOGIJA MORALA

O pravičnom umu ili mogu li politika i

religija podeliti dobre ljude

prevela sa engleskog Marina vicanović

broširani povez, latinica, S 435, F 16×23

knjižarska cena 2.530 din, cena sa popustom 1.800 din.

 

Vodeći čitaoca na putovanje kroz ljudsku prirodu i istoriju iz perspektive psihologije morala, autor želi da ga podstakne na nov način promišljanja o dvema temama koje ljude najviše okupiraju, a u isti mah najviše uznemiruju i razdvajaju: politici i religiji. Ostrašćenost i ljutnju koje dispute o njima prate, Hajt nastoji da zameni divljenjem, zapitanošću i radoznalošću. On izražava nadu da će ova knjiga doprineti ne samo tome da razgovori o moralnosti, politici i religiji postanu uobičajeni, uljudniji i zabavniji, nego i da će nam, u krajnjem, pomoći da se složimo.

 

Kristijan Salmon

STORYTELLING ili pričam ti priču

prevele sa francuskog Iva Brdar, Tijana Krivokapić

broširani povez, latinica, S 270, F 16×24

knjižarska cena 1.320 din, cena sa popustom 900 din.

Pedagozi ga koriste kao tehniku u nastavi, a psiholozi kao način za izlečenje trauma. On predstavlja odgovor na krizu smisla u kompaniji i oruđe propagande, mehanizam za virtuelno uranjanje i instrument za profilisanje pojedinaca, tehniku vizualizacije informacije i opasno oružje za dezinformisanje… Kristijan Salmon u storitelingu prepoznaje mašinu koja nalaže ljudima da se poistovete sa idejama i prilagode protokolima, mašinu za proizvodnju priča i formatiranje uma. On upotrebu storitelinga razmatra u sedam poglavlja od kojih svako predstavlja etapu u navigaciji kroz virtuelni svet ovog fenomena, sa svojim mehanizmima za pisanje, sistemima praćenja i kontrole, narativnim sklopovima, formatima i mrežama.

 

Manojlo Maravić

TOTALNA ISTORIJA VIDEO-IGARA

broširani povez, latinica, S 378, F 16×24

knjižarska cena 1.760 din, cena sa popustom 1.300 din.

Pojava, a potom i ekspanzija video-igara nesumnjivo su obeležile drugu polovinu XX i početak XXI veka. Potreba da se njihovo proučavanje razvije u posebnu, interdisciplinarnu oblast koja obuhvata široku lepezu društvenih i humanističkih nauka poput studija medija, kulture, televizije, književnosti i filma, sociologije, antropologije, psihologije, predagogije, ali i kompjuterskih nauka sve je veća.

Studija Manojla Maravića pruža sveobuhvatan uvid u nastanak i razvoj video-igara – od mehaničkih igara i flipera, preko konzola, TetrisaSonika i Maria, sve do pravih pucača, igara za telo i revolucije kežual igara.

Namenjena svima onima  koji žele da se sa video-igrama upoznaju na stručni način, da razumeju pojavu izvan novinarskog senzacionalizma, nipodaštavanja, medijske pomame i moralne panike.

 

Adam Filips

KAKO JE FROJD POSTAO FROJD

Rađanje psihoanalitičara

prevela sa engleskog Nada Donati

tvrdi povez, latinica, S 224, F 13×19

knjižarska cena 1.540, cena sa popustom 1.000 din.

U stoleću za nama pokazano je veliko interesovanje za Frojdov lik i delo. Na više ili manje relevantnim izvorima zasnovani, nizali su se pokušaji rekonstruisanja biografije austrijskog lekara i psihijatra – od onih koji su, prikazujući ga kao moralno neupitnu ličnost, bili gotovo glorifikatorski, do onih koji su, težeći nepristrasnosti, bili kritički intonirani. Ova knjiga nije ni psihobiografija ni psihoanalitička studija, već dug esej o Frojdu i psihoanalizi, koji katkad prodire u prostor fikcije – tj. sferu ispitivanja neostvarenih mogućnosti. Ona, otuda, provocira maštu čitaoca i budi njegovo interesovanje za apostrofirane teme.